Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничен спектакъл разказва за живота и епохата на Вивалди

Премиерата в Пловдив е в Античния театър на 24 май

Снимка: Организаторите

Симфониета Враца с маестро Максим Ешкенази ще открият новия сезон на сцената на Античния театър в Пловдив точно на 24 май с един специален проект на сценариста и режисьор Борис Радев.

„Вивалди завинаги“ е симфоничен спектакъл, в който с визия и концертни изпълнения се разказва за епохата и житейския път на Антонио Вивалди (1678-1741) – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа. 

„С идеята за проекта получих позвъняване от Борис Радев, докато бях в Америка. Режисьорът искаше да е нещо между филм и музика. Има история на екрана, изсвирваме произведения от съответния период и така представяме ерата, в която е живял Вивалди - как става абат, учител, започва да използва нови технологии – той е сред първите, които печатат нотите си. Ще свирим и малко Бах, дори Пиацола. Предвидили сме произведения от абсолютната музика (когато композиторът не е подсказал за какво точно е писал), програмна музика (Вивалди ни е казал: „Четирите годишни времена“), има и религиозна музика“ каза пред БНР-Радио София Максим Ешкенази.

По думите му, Симфониета Враца е достигнала много високо изпълнителско ниво. Сред членовете ѝ вече са и музиканти от Полша, от Албания, от Америка и  Русия. Репетициите се провеждат на английски.

Когато възниква идеята, Борис Радев веднага се сеща за Максим Ешкенази, отбеляза пред БНР Радио София режисьорът, докато ръководи репетициите за наградите „Аскеер“:

„Максималисти сме, но до голяма степен бяхме честни към цялото визуално решение. Музикалното е изключително – под ръководството на маестро Ешкенази. В спектакъла по художествен начин разказваме за живота на този велик композитор, но това е почти като образователен проект. Формата ми подсказаха децата, които не четат, но могат така да научат нещо – гледайки и слушайки.“


Селфи на маестро Максим Ешкенази и Лили Големинова в студиото на Радио София

  • Премиерната дата на музикалния спектакъл и мястото са част от посланието на създателите му. Пловдив е родният град на Найден Геров - създател на първите класни училища в България и на Речник на българския език. Сред гостите на концерта ще бъдат и пловдивски учители, а в самия финал на музикалния спектакъл участниците ще изпълнят химна на българската просвета – „Върви, народе възродени“.
  • Като солисти ще видим: цигулка - Зорница Иларионова, Борис Соколов; фагот - Христо Захариев; флейта - Христо Павлов; обой - Йоан Кьосев; сопран - Мария Божилова; тромпети - Георги Стойков и Доналд Крийч; танцьори - Стефан Вучов, Елизабет Якимова; сопрано - Таня Радева-Лазарова.

Чуйте разговора на Лили Големинова.


По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени