Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфония Литургика на Ясен Воденичаров

Снимка: стоп кадър YouTube

Симфония Литургика е нов запис на Ясен Воденичаров, който е осъществен в Първо студио на БНР. По повод посещението му в страната, Силвия Тихова се срещна с композитора, който от дълги години живее във Франция:

Ясен Воденичаров е ученик на Димитър Тъпков по композиция и на Лиляна Антова по пиано. През 1991 г. следва електроакустична музика в Групата за музикални изследвания при Френското радио. Дипломира се със специалност композиция при проф. Пол Мефано и музикална акустика при проф. Мишел Кастеленго във Висшата държавна консерватория в Париж (1998 г.). Завършва музика и музикознание на ХХ век в IRCAM и във Висшата школа за социални науки към Сорбоната под ръководството на проф. Юг Дюфур.

Дългогодишния съмишленик на Ясен Воденичаров е диригентът Иван Стоянов. Той прие поканата да сподели няколко думи за новия запис на творбата.

Ясен Воденичаров е автор на произведения за симфоничен и камерен оркестър, инструментални и вокално-инструментални ансамбли и др. В музиката му преобладава програмността, която се реализира чрез сонористични търсения при постигането на авангарден музикален език. През 1993 г. той получава Голямата награда на Х Международен конкурс по композиция в Токио, Япония. Участвал е със свое произведение на международния фестивал за съвременна музика в Дармщат, Германия. Композициите на Воденичаров са излъчвани и изпълнявани в радиопредавания, на концерти и фестивали във Франция, Германия, Австрия, Чехия, Холандия, Канада, Япония и др.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна