Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато Бах ти подаде лютня

Найджъл Норт
Снимка: nigelnorth.com

Изтъкнатият английски лютнист Найджъл Норт издаде нов компактдиск с музика от Йохан Себастиан Бах. Това, разбира се, не е първият албум на Норт с творби от композитора. През 90-те години на миналия век реализира антологията "Бах за лютня", състояща се от четири компактдиска, в които представя негови собствени интабулации на произведения на Бах за други инструменти. Сега обаче английският изпълнител обръща внимание на творбите, които в края на XIX век получават етикета "лютневи композиции" в изданието на Баховото общество.

Но дали Бах изобщо е писал за този инструмент е сложен въпрос. Така наречените "лютневи композиции" представляват аранжименти на произведения, създадени за други инструменти, но достигнали до нас и в интабулации за лютня, т.е. са били изпълнявани и на нея. Макар и да се предполага, че Бах не е можел да свири на инструмента, се знае със сигурност, че е притежавал два клавесина с кожени струни, които са имитирали тембъра и диапазона на лютнята.

Найджъл Норт от десетилетия се слави с интерпретациите си на музиката на композитора, като през 2002 г. известният му колега Джулиан Брийм, след като посещава негов концерт, казва следното: "Спомням си, че отидох на забележителен рецитал, такъв, който ми се ще аз самият да имам способност да изнеса: това беше концерт на Найджъл Норт с музика от Бах и бях поразен от майсторството и музикалността му. Истинско музикално изживяване – нещо, което не винаги се получава при изпълнителите на китара и лютня и което като цяло е доста рядко".

Интересно е, че Найджъл Норт има специална лична връзка с музиката на Бах. Ето какво разказва той в обложката на компактдиска: "Когато бях на 13-годишна възраст, свирех на цигулка и класическа китара и бях очарован от музиката на Бах. Слушах китарни версии на произведенията за лютня и всички налични записи на соловите сонати и партити за цигулка. Бях запознат с "лютневите композии" на Бах чрез едно издание за китара, където в бележките имаше някои подробности за лютнята, нейното настройване и табулатура – и исках да знам повече! През същата 1967 година, когато бях дълбоко потопен в музиката на Бах, сънувах как той, носещ перука, точно както в портретите си, ми подава лютня. Не ми каза нищо, доколкото си спомням. Но оттогава Бах и лютнята останаха много близки в сърцето ми".

Този вторник (23 май от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме изключителните изпълнения на Найджъл Норт от последния му двоен албум, посветен на "лютневите композиции" на Бах.

Снимки: nigelnorth.com, deux-elles.co.uk

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна