Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграционните правила след Брекзит не са насърчили фирмите да обучават британски работници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промените в имиграционната система на Великобритания след напускането на Европейския съюз не са стимулирали фирмите да инвестират повече в набирането и обучението на работници, базирани в Обединеното кралство, гласи доклад на Института за развитие на кадрите. 

Институтът за развитие на кадрите проучва в своя доклад как британските компании се адаптират към точковата имиграционна система от въвеждането й през януари 2021 година, когато Обединеното кралство официално напусна Европейския съюз. Тази точкова система беше стартирана, за да помогне на привличането на висококвалифицирани работници, които да запълнят недостига на персонал в областите, където това е най-необходимо.

Докладът обаче заключава, че ограниченията върху възможността на работодателите да наемат работници мигранти не са насърчили компаниите да наемат и обучават британци, както е било предвидено.

Ръководителят на Отдела за обществена политика към института Бен Уилмот е цитиран от Ройтерс да казва, че „очакваната полза от промените в имиграционната политика е била, че тя ще насърчи работодателите да инвестират повече в местните работници, но в твърде много случаи това просто не се случва“. Той допълва, че ако правителството иска да подкрепи заетостта и обучението на родените в Обединеното кралство работници, то трябва да работи в по-тясно сътрудничество с работодателите, за да се справи с някои провалящи се политики, като например така наречената "такса за чиракуване".

Британският премиер Риши Сунак сега е изправен пред натиск да балансира стимулирането на икономиката на фона на затегнатите условия на пазара на труда срещу политическата съпротива срещу засилена миграция преди общите избори, които се очакват догодина, коментира Ройтерс.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени