Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаптоп без дисплей - последният технологичен писък на модата в Израел

Снимка: личен архив - Феня и Искра Декало

Лаптоп без дисплей е последният писък на модата в Израел. От десет години подвижният компютър не се бе променял, а само смалявал. Мнозина мислеха, че след време ще се „слее“ с мобилния телефон, докато израелска компания видя бъдещето му ...в очилата с добавена реалност.

Тези опити се пазеха в тайна и едва на 19 май новият лаптоп без дисплей бе демонстриран пред журналисти.

С Тамир Берлинер - ръководител на групата, направила изобретението, се срещнаха кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало.

„Компютърът работи със специална операционна система. Тествахме я на смартфоните преди три години. Новият лаптоп не е подходящ за геймъри или видео редактори, а за хора работещи с мрежови приложения. Лаптопът има 8 гигабайта памет, 256 гигабайта място за съхранение, клетъчна мрежа от 5-то поколение. Клавиатурата ( за сега) не се отличава от тази на обикновен компютър. Тежи килограм и половина, а батерията му издържа 5 часа. Новостта е екрана. Сега е малко необичайно да гледаш през очила въображаем екран, но след 10 години, ще е нещо обикновено не само заради компютъра. Дори по този начин ще се поръчва в ресторанта. Прочиташ менюто и може да видиш всяко ястие най-напред виртуално, за да няма изненади, защото на снимката не е ясно колко е голяма порцията и други подробности. Обикновено хората бързо свикват да действат в добавената реалност“, каза Тамир Берлинер.

Вече са пуснати в продажба първите хиляда такива лаптопа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!