Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията на МВФ започва преглед на новата кредитна програма на Украйна

Снимка: БНР архив

Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) днес започна работа по първия преглед на програмата за отпускане на 15,6 млрд. евро на Украйна, която беше одобрена през март, част от глобалния пакет на стойност 115 млрд. долара. Това съобщи министерството на финансите на Украйна, цитирано от Ройтерс.

В съобщенето на министерството се казва, че усилията за подобряване на икономическото състояние на страната, на ситуацията в енергийния сектор, както и усилията за гарантиране на върховенството на закона, повишаването на прозрачността и борбата с корупцията ще бъдат обсъдени по време на срещите във Виена.

Някои срещи между украински официални лица и експерти на МВФ ще се проведат и в онлайн формат.

"Работим за създаването на международен компенсационен механизъм, за да насочим конфискуваните руски активи към възстановяването на Украйна", написа премиерът на Украйна Денис Шмигал в Teлеграм. И още: "Разчитаме на подкрепата на МВФ в тази област, както и на по-нататъшна помощ за консолидиране на финансовата подкрепа от партньори от цял свят".

За да си осигури постоянна подкрепа от МВФ, Украйна трябва да изпълни редица условия, включително стъпки за увеличаване на данъчните приходи, поддържане на стабилност на валутния курс, запазване на независимостта на централната банка и засилване на усилията за борба с корупцията, отбелязва Ройтерс.

Икономиката на Украйна беше опустошена от войната и правителството разчита до голяма степен на западната помощ за осигуряване на ресурс за социалните и хуманитарните си плащания.

Заемът на Украйна по линия на механизма за разширено финансиране е първата  голяма програма за финансиране, одобрена от МВФ за страната.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени