Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 май, в 12.00 часа

Дора Делийска представя новия си диск “Етюди и прелюдии“ пред софийската публика

В камерна зала “България“

Дора Делийска
Снимка: David Peters

В рамките на Софийски музикални седмици, на 24 май, в 12.00 часа, в камерна зала „България“ пианистката Дора Делийска ще представи новия си компакт диск „Етюди и прелюдии“

Дискът съдържа 24 произведения, като в него са комбинирани творби от различни и много контрастиращи композитори, каза пред Радио София Дора Делийска.

Това е 12-ят диск на пианистката. Премиерата му вече се състоя във Виена в началото на тази година, в зала Шьонберг на престижната „Концертхаус“.

„Аз съм подредила 12 етюда и 12 прелюдии от контрастиращи композитори - Шопен, Дебюси, Лигети и Капустин, но с една много задълбочена драматургична концепция аз ги обединявам и по този начин давам възможност на слушателите да изживеят от части много добре познати произведения и от части не толкова познати. Де факто създавам едно произведение на изкуството на сцената“, добави Дора Делийска.

По думите й, драматургичните концепции, които тя създава са базирани на задълбочен музикален анализ и философски идеи.

„Развивам ги с идеята да стигнат до по-голяма публика – хора, които биха се заинтересовали заради концепцията, заради връзката между самите композитори“, добави Дора Делийска.

Вчера дискът беше представен и в Плевен, а в Деня на славянската писменост и култура пианистката ще представи „Етюди и прелюдии“ и на софийската публика.

Дора Делийска се подготвя и за дебют в Бразилия през лятото. Освен концерти, тя ще покаже и своя видео инсталация в Музея за съвременно изкуство в Сао Пауло и ще изнесе лекции пред студентите от бразилския град.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна