Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският план за борба с рака е политически ангажимент на ЕС

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският план за борба с рака е политически ангажимент на Европейския съюз и всяка страна-членка може да извлече голяма полза от него, заяви в Никозия еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. Тя ще участва в уебинар днес, организиран от Европейската комисия, за представянето му в контекста на новата програма "ЕС в подкрепа на здравето" (EU4Health).

Проблемът с раковите заболявания е на "върха на йерархията на приоритетите на Европа", подчерта здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си тази седмица в Никозия.

Целта на Европейския план за борба с рака е намаляване на новите случаи от него във всички страни-членки. Той включва редица новаторски действия за превенция, ранна диагностика и лечение, както и за подобряване качеството на живот на пациентите, каза тя.

Благодарение на научните изследвания и иновациите през последните години е постигнат значителен напредък в тези области, заяви еврокомисарят. Тя отбеляза, че "днес има повече от 12 млн. наши събратя, които са преживели рак, и този брой расте".

За реализацията на плана ще бъде осигурено финансиране от 4 млрд. евро от различни европейски програми, уточни Стела Кириакиду.

Към него ще бъде насочен и значителен ресурс от новата програма "ЕС в подкрепа на здравето". Нейният бюджет надхвърля 5 млрд. евро за периода до 2027 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!