Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Германия навлезе в рецесия през първото тримесечие

Германия навлезе в "техническа" рецесия, след като БВП на водещата европейска икономика се сви изненадващо през първото тримесечие на 2023 г. с 0,3% спрямо последните три месеца на миналата година, когато отбеляза спад с 0,5 на сто, показват низходящо ревизирани данни на немската федерална статистика Destatis.

Предварителните данни на Destatis показваха, че германската икономика е стагнирала през периода януари - март.

Низходяща ревизия показва икономически спад за второ поредно тримесечие, потапяйки по този начин най-голямата икономика в Европа в рецесия, поради устойчиво високата инфлация и скока на разходите за заеми.

През първото тримесечие потреблението на домакинствата в Германия се сви с 1,2%, тъй като потребителите намалиха разходите си за различни категории като храни и напитки, облекло и обувки и обзавеждане.

Освен това беше отчетен спад и при покупката на нови автомобили, потенциално повлиян от спирането на безвъзмездните средства за  хибридни автомобили и намалените безвъзмездни средства за електромобили в началото на 2023 г.

Правителствените разходи също отбелязаха значителен спад от 4,9%, докато дълготрайните инвестиции отчетоха силно възстановяване, нараствайки с над 3% в редица сектори - от строителство (повишение с 3,9%) до машини и оборудване (увеличение с 3,2%).

Нетният износ на Германия пък допринесе с 0,7 процентни пункта за БВП на страната, тъй като износът се увеличи, а вносът намаля.

Въпреки слабите данни, германската централна банка - Бундесбанк очаква икономиката да нарасне умерено през второто тримесечие, тъй като възстановяването на индустрията ще компенсира с повече стагниращото потребление на домакинствата и спада в строителството, според месечен икономически доклад, публикуван по-рано тази седмица.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!