Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е в техническа рецесия, Шолц: Перспективите са много добри, имаме пълна заетост

Германският канцлер Олаф Шолц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е в техническа рецесия, обяви Федералната статистическа служба. Второ поредно тримесечие най-голямата европейска икономика отбелязва спад.

Изненадващо германската икономика се е свила през първото тримесечие на годината с 0,3 процента в сравнение със същия период на миналата година. Спадът за последното тримесечие на 2022 година е с 0,5 процента. Президентката на Федералната статистическа служба Рут Бранд припомни, че за първите три месеца от годината се е очаквала стагнация, а не икономически спад. Потреблението в Германия се е свило заради високата инфлация, каза още тя. През април е регистрирано поскъпване от 7,2 процента.

Политическите коментари в тройната коалиция в Берлин са много различни. Финансовият министър Кристиян Линднер от либералите предупреди, че правителството трябва да промени икономическата си политика.

Икономическият министър Роберт Хабек от партията на Зелените отдава причината за рецесията на енергийната зависимост на Германия от Русия, която вече е преодоляна. А канцлерът социалдемократ Олаф Шолц успокои германците:
"Перспективите пред германската икономика са много добри, имаме пълна заетост и се нуждаем от квалифицирана работна ръка", лаконично коментира канцлерът.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна