Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът „Догументъри“ на Илина Перянова е за децата, които стават хора

Премиерата е на 29 май в Дома на киното

Кадър от филма
Снимка: Uga Buga Art

Сценаристката и режисьор Илина Перянова ще представи съкратена версия на пълнометражния си филм ”Спасители: догументъри” на 29 май (понеделник) от 20:15 ч. в Дома на киното.

По-краткият 29-минутен документален филм „Догументъри“ е насочен към детската аудитория и както подсказва заглавието, е посветен на отношението към бездомните животни. При премонтиране на лентата авторският екип специално е целял да привлече и спечели с тематиката си детската аудитория.

„Този филм е едно дълго, дълго пътешествие, в което пътувам от над 10 години. Покрай него толкова много неща ми се случиха, с толкова много хора се запознах… Това все пак е филм кауза, филм с мисия, а именно - да ограмоти хората за начина, по който се отнасяме с бездомните, безстопанствените животни, да провокира диалог - посочи пред БНР-Радио София Перянова. - Човек вярва, че може някакси в града се изолира от животни, буболечки и насекоми. Няма как! Ние сме част от една планета, трябва да се научим да живеем заедно в любов, хармония и мир. По някакъв начин това е моята мисия.“


▲ Илина Перянова    Снимка: Димитър Ганев

  • Разказаната във филма история:
    От малка Ася се грижи за безстопанствени кучета в приют “Надежда” (който вече не съществува). Майка ѝ работи там като гледач. Ася там възпитава животните и те – нея. Връзката им е красива и е проследена през годините. Години по-късно, те си спомнят с носталгия този период от живота си като един от най-хубавите. Филмът ни запознава и с Розалин Шмих, която е част от "Бандата на 1500-те" - група доброволци, които помагат на Общинския приют за кучета с. Горни Богров.

В „Догументъри“ участват Ася Дончева, Михаела Михайлова, Розалин Шмих, Андрей Георгив, Альоша Костов и други. В операторския екип са Георги Маринов, Светослав Михайлов, Невена Златанова, Веселин Христов, Ангел Балакчийски ,Тодор Цанов, плюс Стефан Сърмабожов – с дрон. Композитор е: Емелина Горчева-Димова.

Подканвам чрез този филм хората да ходят в приюти за бездомни животни, да разхождат животни, да видят каква е средата и да разберат защо всъщност има полза от кастрацията. Каквото и да си говорим, приютите са едни затвори и една от моите тези е, че в крайната идеална цел на един хубав свят те не би трябвало да съществуват“, допълва Илина Перянова.

Чуйте разговора на Мария Бояджиева.

  • Пълнометражният филм ”Спасители: догументъри” ще се появи пред публика през следващата година.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна