Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маклуф, ЕЦБ: Централната банка е близо до пика на цикъла на лихвените повишения

Гейбриъл Маклуф, член на ЕЦБ и управител на Ирландската централна банка
Снимка: Ройтерс

Според члена на Управителния съвет на Европейската централна банка и президентът на Централната банка на Ирландия Гейбриъл Маклуф, ЕЦБ се намира в последния етап от своя исторически цикъл на повишаване на лихвените проценти.

"Предвид настоящите ни перспективи за инфлацията, вероятно ще сме близо до "върха на стълбата". Така че забавянето на темпото до стандартни стъпки (от повишения на лихвите с по 25 базисни пункта) е подходящо", каза той в събота на събитие в Дубровник, Хърватия, предаде Блумбърг.

Този месец ЕЦБ се пренасочи към по-бавно темпо при повишаването на разходите по заеми, вдигайки ги с 25 базисни пункта. Това е най-слабото повишение в текущия цикъл на затягане от общо 375 базисни пункта, който започна през миналия юли и вероятно ще ма поне още две стъпки с подобен размер от 25 пункта на следващите заседания през юни и юли. Някои централни банкери настояват за ново повишение на лихвите и през септември, въпреки че Маклуф не се ангажира с подобна прогноза.

"Калибрирането на паричната политика оттук нататък трябва да остане зависимо от данните предвид преобладаващата несигурност“, каза той, повтаряйки ангажимента на ЕЦБ "да върне инфлацията до целевото ниво от 2% в средносрочен план".

Маклуф също така подчерта, че "в моменти като този - когато инфлацията вече е твърде висока - експанзивната фискална политика рискува да подкопае" опитите на членовете на ЕЦБ да укротят растежа на потребителските цени.

"Като минимум, фискалната политика трябва да избягва пряко да допринася за натрупването на инфлационен натиск. Но за предпочитане е фискалните власти да подкрепят усилията за понижаване на инфлацията чрез постепенно намаляване на високия публичен дълг, като същевременно калибрират политиките си, за да направят икономиката ни по-продуктивна и да избегнат неблагоприятните ефекти на разпределение".

Това мнение беше споделено от белгийския му колега Пиер Вунш, който, говорейки на същото събитие, каза, че централните банкери "се нуждаят от фискална подкрепа, за да върнат инфлацията до 2%".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени