Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна руска атака преди Деня на Киев

Руска атака в Днипро, 26 май 2023 г.
Снимка: БТА

Русия атакува тази нощ с дронове камикадзе украинската столица Киев. Според официални лица това е най-голямото нападение с безпилотни летателни апарати срещу града от началото на войната. Въздушна тревога беше обявена през нощта в редица области на страната.

Това е 14-то нападение срещу Киев от началото на месеца. Според местната администрация системите за противовъздушна отбрана са свалили най-малко 40 дрона, движещи се към Киев, като падащи отломки са убили един човек, а трима са ранени.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко съобщи, че е избухнал пожар в най-малко две високи сгради в различни квартали на столицата, след като са били ударени от падащи фрагменти от дрон.

Атаките преди разсъмване идват в последната неделя на май, когато столицата празнува Деня на Киев, годишнината от официалното ѝ основаване преди 1541 години. Денят обикновено се отбелязва с улични панаири, концерти на живо и специални музейни изложби. Тази година празничните прояви ще бъдат в много по-малък мащаб.

Тази сутрин беше отменена въздушната тревога, обявена по-рано през нощта на по-голямата част от територията на Украйна.

Същевременно руските власти съобщиха, че няколко безпилотни летателни апарата са се опитали да се доближат до територията на петролна рафинерия в Краснодарския край в Русия, но са били неутрализирани, а инфраструктурата на завода не е повредена. Не се съобщава за жертви и пострадали.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!