Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учение проиграва координацията между различните служби в случай на земетресение

Снимка: Николай Христов

Мащабно учение за реакция при земетресение се провежда в София. В него участват екипи на полицията, пожарната, Столичната община, Министерството на отбраната и редица служби.

Учението има за цел да покаже готовността на службите у нас при сериозно бедствие, каквото е земетресение от 6-а степен по Рихтер. Заради това днес стотици представители на служби и институции в София участват в него. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви:

"Да проиграем координацията и комуникацията между различните служби, които са призвани да реагират много бързо в помощ на хората в град София. И втората, разбира се, да обясним на хората какво се случва, защото никой не е застрахован. Трябва да сме готови и трябва да се знае как да се реагира".

В учението вземат участие екипи на Пожарната. Директорът на службата главен комисар Александър Джартов обясни, че, въпреки че част от служителите вече са били в Турция и са участвали в преодоляване на последствията от бедствието там, е нужно да се координират и действията у нас:

"Земетресението в Турция показа, че всяка една държава, независимо колко добре подготвена и колкото е силна икономически, когато възникне такова събитие с толкова тежки последици, е предизвикателство. С госпожа Фандъкова обсъдихме възможността да направим едно такова учение, което максимално близо да се доближава до реални условия, защото има разлика между това да оказваш помощ и да приемаш помощ".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!