Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архиепископът на Атина и цяла Гърция забрани на духовниците да влияят на вярващите в подкрепа на партии

Архиепископ Йероним II на Атина и цяла Гърция, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главата на гръцката църква забрани на духовниците да оказват влияние сред вярващите в подкрепа на партии. На парламентарните избори на 21 май партия, която официално заяви, че е подкрепяна от духовенството беше на прага да влезе в парламента.

"Дотук всички опити да се обвърже църквата и свещениците с политическите събития в страната", заяви  в остър тон архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним. По време на предизборната кампания част от партиите декларираха подкрепа към техните кандидати от различни църковни центрове- манастири, църкви и дори от Света гора.

Партия, която се появи само месец преди вота  с явно пристрастие към спазване на християнските норми и "добри отношения с духовенството", според програмата на формацията, беше на границата да влезе в парламента.

Влиянието на църквата сред гърците често се използва от политиците, но досега не беше обособено в партия.

Архиепископ Йероним забрани на всички духовни служители да изразяват политическо пристрастие. Той обясни категорично на гръцките избиратели, че партиите се опитват да ги манипулират с невярна информация. В южната ни съседка предстои да се проведат предсрочни парламентарни избори на 25 юни.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна