Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчва втория мандат в понеделник, според Денков няма вариант да го вземе Габриел

Мария Габриел и Николай Денков (на преден план)
Снимка: БГНЕС

На 29 май, понеделник, от 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По-рано излъчената от първата политическа сила като кандидат за премиер - Мария Габриел, върна на президента неизпълнен мандат, а на съвместна пресконференция Габриел и кандитатът на ПП/ДБ Николай Денков обявиха, че ГЕРБ/СДС и ПП-ДБ ще предложат общо правителство, в което министър-председателите ще се редуват на всеки 9 месеца.

След пресконференцията на депутата от ПП/ДБ Радостин Василев, който оповести запис от заседание на ръководството на ПП, ГЕРБ свика заседание на изпълнителната си комисия, след което Габриел обяви, че замразява преговорите за правителство.

Кандитатът за премиер, излъчен от ПП/ДБ има една седмица, за да представи на държавния глава проект за кабинет.

Акад Николай Денков от ПП изрази надежда до ден-два с ГЕРБ да възобновят работния диалог. Той коментира замразените преговори за правителство след изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната":

"Казахме си, че трябва да се поуспокоят малко емоциите и след това ги размразим - както са замразени, така могат и да се размразят. Нека да кажа, че се чухме и днеска. Имахме хубав разговор също и днеска. Надявам се утре-други ден вече да влезем в работен диалог. И г-н Василев, и аз сме били министри. Никой от нас не си е позволил да прави нещо, което е извън рамките на закона и това, което е предвидено в нормативните актове".

По повод на заявените в записите намерения за уволнения на държавни служители и шефове на служби Денков заяви:

"Нека да го кажа съвсем категорично - аз ще бъда гарант, че няма да се случват незаконни действия. Не е лошо специално да обърна внимание, че никъде и по никакъв начин не са обсъждани уволнения на директори на училищаили на учители. Искам да успокоя цялата система - това, което се тиражира след това, просто не съответства на истината".

Николай Денков уточни, че не е обсъждан вариант Мария Габриел да отиде да получи вторият мандат от президента:

"Има причини да искаме първият мандат да е в ПП/ДБ. Причината е, че в следващите месеци предстои да бъдат приети доста важни закони, сериозни закони. Видяхме какво стана с варианта за НПК, който беше внесен от МС. В правна комисия беше осакатен - както казах тогава - добре, че се намесихме тогава и казахме, че това е напълно неприемливо и след това в пленарна зала беше възстановена оригиналната дълбока версия, която променя правилата".




По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна