Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За година чужди инвеститори изтеглили $36 млрд. от Русия, след като продали бизнеса си там

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чуждестранни инвеститори, напуснали Русия след продажбата на руските си активи през дванадесетте месеца до март 2023 г., са изтеглили около 36 милиарда долара от страната. Това съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на данни от анализ на Руската централна банка (РЦБ) и цитирана от Ройтерс.

Десетки от най-големите компании в света напуснаха или намалиха операциите си в Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, отбелязва БТА.

Миналата седмица централната банка на Русия омаловажи въздействието на напускането на чуждестранни компании, като информира, че около 200 сделки за продажба са били завършени през периода март 2022 - март 2023 г., като едва 20 процента от тях са включвали продажба на активи на стойност над 100 милиона долара.

Междувременно американската корпорация "Ти Джей Екс Къмпанис" (TJX Companies) е продала своя дял в руския търговец на дребно "Фамилия Трейдинг" (Familia Trading), пише вестник "Комерсант", цитирайки финансови отчети на компанията.

Информация кой е придобил дела на американската компания не се разкрива, а "Ти Джей Екс Къмпанис" не са се отзовали за запитване за коментар от руската медия.

Преди година американското дружество обяви, че планира да напусне руския си бизнес. Тогава компанията бе готова да отпише дела си в размер на 218 милиона долара.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!