Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев към Денков: Призовавам да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на мандата

Снимка: БТА

"Като президент, като върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. И тук искам да заявя, че точно заради това не е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат - при положение и след изтеклите записи, да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия -  след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания.

Заради торпилирането на  българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяването на МВР и дискредитирането на лидери на европейските институции и името на България" - това заяви президентът Румен Радев, който връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в Народното събрание -  "Продължаваме промяната -  Демократична България".

"Но аз съм призван да браня Конституцията и по силата на тази Конституция, искам това да е много ясно,  аз съм длъжен съм да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, също така на съхраняването на имиджа на България пред вашите европейски партньори, ви призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", каза още Радев. 

Николай Денков, който прие мандата, заяви от своя страна: "Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България."

Кандидатът за премиер с втория мандат отбеляза, че най-важен е бюджетът, без който не могат да се случат редица важни плащания. Той посочи, че е много важно парламентът да работи, като отбеляза, че чакат промени в Конституцията, в Наказателния кодекс и др.

"През следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство, което да изпълни задачите, които са залегнали в нашата управленска и законодателна програма. Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено и стабилно правителство", каза Денков.

И още: "Знам, че задачата е трудна, деликатна, както казахте, но не е невъзможна", обърна се към президента Николай Денков. А държавният глава отговори:

"Надявам се да осъзнавате риска и отговорността".

"Знам, никога не съм се плашил от трудностите", заяви Денков.  

Конституцията гласи, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет - в седемдневен срок, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна