Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стоянов: Отливът от армията е голям, трябва да се мисли не само за техниката

По време на учението "Отбранителен щит 23" - 29 май 2023 г.
Снимка: Стоян Радев

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че ако няма нов бюджет, програмата за модернизация на армията ще бъде стопирана. Това изявление той направи след многонационалното учение "Отбранителен щит 23", което се проведе на учебния полигон "Ново село". Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че Българската армия изостава в модернизацията и техниката, макар военнослужещите да се справят отлично в подобен тип учения и в състава на бойната група на НАТО. 

Министър Стоянов обяви, че с настоящия бюджет няма как да се постигнат заложените цели за модернизация на армията.

"Няма как с наличните финансови средства, което ни позволява бюджет 2022-ра, да се продължи работата по проекта за придобиване и на 3D радарите, и на бойните машини за пехотата, пък даже и за 155 мм гаубици. Наистина се надявам на разум в народните представители".

Липсата на хора е другият голям проблем на Българската армия:  "Отливът от армията наистина е голям. Трябва да се мисли във всяко едно отношение – не само за техниката, трябва да се мисли и за стимули. Тези стимули могат да дойдат само с приемането на един нов бюджет", коментира Димитър Стоянов.

Адмирал Ефтимов обяви, че през последните месеци е изготвена инвестиционната-план програма на Въоръжените сили до 2032 година

"Ако това нещо се утвърди, военнослужещите независимо къде служат – във Флота или Сухопътни войски, да видят ангажимента на държавата. Да кажат – да, ето вече това е линията на развитие, ще се фокусираме".

Министър Стоянов и адмирал Ефтимов дадоха висока оценка на българските военнослужещи, участващи в "Отбранителен щит 23".



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!