Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският президент подписа спорен закон за комисия, разследваща руско влияние

Лидерът на "Гражданска платформа" Доналд Туск (в центъра), архив, Варшава, 21 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специална комисия в Полша ще разследва руското влияние в страната между 2007 и 2022 година. Според критиците на сега управляващата консервативна партия "Право и справедливост" целта е дискредитирането на опозиционния лидер Доналд Туск преди изборите тази есен. 

Президентът Анджей Дуда одобри създаването на комисията въпреки критиките, че тя превръща политиците в съдии. Дуда смята, че въпросният законопроект трябва да влезе в сила, но ще поиска от Конституционния трибунал във Варшава да се произнесе дали противоречи на основния закон.

Деветте члена на комисията ще бъдат определени от Сейма и трябва да решат дали хора на управленски позиции са действали в руски интерес през 15-годишния период. Уличени от нея политици на практика не могат да заемат публични длъжности за период от 10 години.

Дуда обяви още, че ще поиска от премиера Матеуш Моравецки да предложи създаване на подобен орган на европейско ниво.

Според опозицията основна цел на новата комисия ще е неутрализирането на Доналд Туск - един от премиерите в споменатия период, впоследствие председател на Европейския съвет, а понастоящем отново лидер на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа".

Един от мотивите на управляващите за създаването на комисията е повишаването на полската зависимост от руски горива по времето на кабинета на Туск.

Според последните социологически прогнози на парламентарните избори "Право и справедливост" ще остане първа сила, но е спорно дали ще успее да формира мнозинство за управление. Такова ще може да събере опозиционно обединение, в чийто център е "Гражданска платформа".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна