Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Христов, СДС: Още има шанс за правителство с втория мандат, но ако премиер е Мария Габриел

Румен Христов
Снимка: СДС

Не е работа на президента да казва дали да се реализира който и да било мандат за съставяне на правителство . Това е пряко вмешателство в трудните преговори между партиите, заяви в Благоевград лидерът на СДС Румен Христов, според който най-добрият вариант е Николай Денков да предложи кабинет с министър-председател Мария Габриел. 

СДС е запазил мълчание по време на преговорите на ГЕРБ с ПП и ДБ, призна Христов, но отрече партията да е била страничен наблюдател:  "Защото в такъв момент - когато се водят преговори, златно правило е колкото по-малко се говори, толкова по-добре".

Румен Христов отново потвърди, че политическата конфигурация на преговорите за съставяне на правителство е била възможно най-добрата, но уточни: "След като изслушахме записите, сме разколебани значително".

СДС смята, че все още има шанс за правителство с втория мандат, но ако премиер е Мария Габриел: "Компромисите, които бяха направени са много големи за коалицията ГЕРБ-СДС и аз смятам, че повече от това няма накъде да се отстъпва и от тази гледна точка смятам, че за да се изчистят всички тези съмнения,  добрият вариант е да бъде реализиран вторият мандат, но с министър-председател г-жа Габриел".

Лидерът на СДС коментира и думите на президента Румен Радев при връчването на мандата на академик Николай Денков:  "Право е да реши кога връчва мандата, но не е негово право да казва дали ще реализираме мандата, или няма да го реализираме, това е право на политическите формации. Ако иска да казва как ще се реализира един мандат, като му приключи мандата, да си направи политическа формация".

В Благоевград Румен Христов представи новото общинско ръководство на СДС и заяви, че партията ще има собствена кандидатура за кмет на предстоящите местни избори. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!