Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите нагласи в ЕС през май до 6-месечно дъно

Слабо подобрение на потребителското доверие до най-високо ниво от февруари 2022 г.

Показателят за потребителското доверие в Европейски съюз се повиши през май до -18,3 пункта от -18,9 пункта през април, докато в рамките на еврозоната - до -17,4 от -17,5 пункта месец по-рано, достигайки най-високи нива от февруари 2022 г., показват окончателните данни от последното проучване на Европейската комисия, потвърждаващи предварителните оценки.

В същото време обаче икономическите нагласи се влошиха рязко през май до 6-месечни дъна в резултат на по-слабо доверие в индустрията, в сферата на услугите и в търговията на дребно, докато доверието в строителството остана почти без промяна.

Индикаторът за икономическите нагласи (ESI) в еврозоната падна през май до 96,5 пункта от 99,0 пункта месец по-рано, а в рамките на целия ЕС - до 95,2 от 97,1 пункта през април, достигайки най-ниски нива от ноември 2022 г. в резултат на стагниращата икономика, високата инфлация и рязкото повишаване на лихвените нива.

Индикаторът на очакванията за заетостта (EEI) пък се понижи за втори пореден месец заради по-малко оптимистичните планове за заетост сред мениджърите в услугите и индустрията и в по-малка степен сред строителите. Плановете за заетост в търговията на дребно остават почти без промяна.

Индексът EEI за еврозоната спадна през май до 104,7 от 107,5 пункта през април, а в целия ЕС - до 104,0 от 106,2 пункта.

Очакванията на потребителите за безработица, които не са включени в основния индикатор, също се влошиха за втори пореден месец.


Очакванията за продажните цени пък се понижиха в промишлеността, услугите, търговията на дребно и в по-малка степен в строителството. Възприятията на потребителите за развитието на цените през последните дванадесет месеца намаляха за втори пореден месец, но останаха близо до историческия връх от декември 2022 г. Очакванията им за следващите дванадесет месеца продължиха низходящата тенденция, наблюдавана от април миналата година насам.

За разлика от осреднените тенденции в ЕС, индексът на икономическите нагласи на ЕК за България нарасна през май до 103,4 пункта от 102,3 пункта през април, показва последното проучване на Комисията.

Според ЕК доверието в българската индустрия и в строителството отбелязват подобрение през петия месец на годината, докато в сферата на услугите и търговията на дребно има влошаване.

По-рано днес Националния статистически институт (НСИ) също отчете подобрение на стопанската конюнктура в нашата страна през месец май.

Индексът на потребителското доверие в България следва общата тенденция в ЕС, като се подобрява слабо през май до -22,4 от -22,8 пункта през април.

Индикаторът на очакванията за заетостта (EEI) пък нараства в България през май до 103,4 пункта от 102,3 пункта през април.

Въведеният преди време нов показател за икономическа несигурност на Европейската комисия пък спадна през май в ЕС до 21,3 от 21,8 пункта през април, а в рамките на еврозоната - до 21,8 от 22,2 пункта.

Показателят на ЕК за икономическа несигурност в България също се влоши през май до 6,8 от 7,8 пункта месец по-рано.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна