Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият арт фестивал "Солинария" за трети път в Созопол

За трета поредна година ще бъде организиран Младежки арт фестивал "Солинария", съобщават организаторите. Той ще се проведе от 11 до 14 юли в Созопол. В него се предвижда да участват изключително талантливи млади музиканти, които все по-настоятелно заявяват своето място на музикалните сцени както в България, така и по света.

 Концертната дейност на фестивала ще се проведе в общо четири вечер, като програмата ще бъде открита от Вокален ансамбъл „Фортисимо“, които печелят обичта на публиката с хомогенно и експресивно звучене, спятост и красива визия. Носители са на първи места и Гран при на национални и международни конкурси. В репертоара на ансамбъла са включени авторски обработки на различни по стил и жанр произведения – класическа музика, фолклор, българска и световна поп и рок музика.

Втората фестивална вечер на сцената на Младежки арт фестивал „Солинария“ ще излезе Василена Серафимова, която ще пренесе публиката в света на ударните инструменти със свой авторски проект.


Третата вечер от концертната програма ще бъде посветена на участниците в майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева, която е дългогодишен концерт майстор на оркестъра националното радио в Кьолн, Германия и тромбониста Велислав Стоянов, диригент и преподавател в НМА „Панчо Владигеров”. Музикантът предлага един уникален майсторски клас, включващ 7 модула, обхващащи различни техники и стилистики при свиренето на медни духови инструменти. 

В последната фестивална вечер на сцената ще бъдат SIN -THESIS, които ще влеят в колаборация различни по темперамент автори на творби и различни форми на тяхното музикално изразяване като огледало на многопластовия ни живот. Те не се изключват и не се отричат, а музиката ги слива в едно. В техния състав се включват Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас, Атанас Попов – ударни инструменти. На сцената на Солинария, групата ще има възможността да представи премиерата на музикалната си програма, която ще бъде разработена специално за фестивала. 

Младежки арт фестивал "Солинария" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна