Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойгу: Осем дрона са задействани в атаката срещу Москва и Московска област

Следователи работят в жилищна сграда в Москва, атакувана с дрон, 30 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва и Московска област бяха подложени тази сутрин на мащабна атака с дронове. Нанесени бяха щети на три многоетажни жилищни сгради в южната част на града. Президентът Владимир Путин заяви, че противовъздушната отбрана е реагирала удовлетворително, а неговият говорител Дмитрий Песков изрази увереност, че така наречената от него “специална военна операция” трябва да продължи до постигането на поставените цели.

В излъчен в ефира на държавната телевизия коментар президентът Владимир Путин заяви, че атаката е била в отговор на руски удар по щаба на украинското военно разузнаване.

"Вече говорихме и за възможността за нанасяне на удари по центровете за приемане на решения. Разбира се, към тази категория се отнася и щабът на военното разузнаване на Украйна, по който беше нанесен удар преди два-три дни."

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че в атаката срещу Москва и Московска област са били задействани осем безпилотни летателни апарата.

"Всичките са поразени. В Москва три безпилотни апарата бяха унищожени със средствата за радиоелектронна борба, загубиха управление и се отклониха от набелязаните цели. Още пет са свалени в Московска област от зенитния ракетно-артилерийски комплекс "Панцир".

Три дрона са се врязали в многоетажни жилищни сгради на улица "Атласов" в Нова Москва, на Ленински проспект и на улица "Профсъюзна". Кметът Сергей Собянин увери, че са били нанесени незначителни материални щети, че няма сериозно пострадали хора и че двама души са потърсили медицинска помощ, която им е била оказана на място.

Отломки от дронове са били открити в Красногорския, Истринския, както и в Одинцовския район на Московска област, където се намира резиденцията "Ново Огарьово" на Владимир Путин.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени