Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-о въздушно нападение срещу Киев, един човек загина, 11 са ранени

Поражения от падане на останки пред жилищна сграда в Киев след поредната руска атака с дронове, 30 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек загина и най-малко 11 бяха ранени при руска въздушна атака срещу Киев през последната нощ. Още информация от редактора Георги Петровски:

Русия атакува с дронове украинската столица за трети път през последното денонощие. Нападението е извършено на няколко вълни от различни посоки.

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила повечето безпилотни апарати. Отломки са причинили разрушения в различни квартали. Млада жена е загинала, след като парчета от дрон засегнали горната част на 24-етажен блок и предизвикали пожар. Други четирима души в сградата са ранени, а 20 са били евакуирани.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков коментира атаките:

"През последното денонощие въоръжените сили на Руската федерация извършиха групови удари с оръжие с висока точност и голям обсег, с въздушно базиране, срещу центрове за приемане на решения, в които се планират терористични атаки срещу руска територия под насоките на западни експерти от разузнаването. Всички определени цели бяха поразени".

От началото на този месец руските сили са извършили 17 въздушни нападения срещу Киев, отбелязва Ройтерс.

Германският канцлер Олаф Шолц е осъдил последните руски удари срещу граждански обекти в Украйна в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски. В съобщението от пресслужба на Шолц обаче не се споменават атаки с дронове, засегнали жилищни сгради в Москва.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников предложи в интервю за германска медия Германия и Великобритания да изпратят на Украйна изтребители "Юрофайтър Тайфун", които да бъдат използвани за противодействие на руските въздушни атаки. Берлин и Лондон досега отказваха да предоставят бойни самолети, изтъквайки, че не разполагат с желания от Киев модел изтребител Ф-16.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна