Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО изпрати подкрепления за мироопазващите сили в Северно Косово

Войници на КФОР заемат позиции около сградата на общината на Звечан, Северно Косово, 30 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО изпрати подкрепления за мироопазващите сили в Северно Косово след като при снощните сблъсъци в град Звечан пострадаха повече от 30 унгарски и италиански войници и повече от 50 сръбски демонстранти.

Днес маскирани лица разбиха два автомобила на журналисти в съседния град Лепосавич.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова ръководителите на Сърбия и Косово да намерят начин за успокояване на обстановката.

"Очаквам косовските власти да прекратят полицейските действия, засягащи сградите на местната власт в Северно Косово, а протестиращите, проявяващи насилие, да се оттеглят. Призовах двете страни незабавно и безусловно да предприемат мерки за намаляване на напрежението", призова Борел, но двете страни не се отзоваха видимо.

Косовският президент Вьоса Османи повтори позицията на официална Прищина, че криминални групи, подкрепяни от Белград, се опитват да дестабилизират косово и целия регион.

От своя страна, сръбският президент Александър Вучич призова посланиците на петте посредника - Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Италия - да издействат отстраняване на албанските кметове от градовете със сръбско мнозинство и ги подкани да озаптят косовския премиер Албин Курти.

"Ние молим страните от Квинтата да вразумят своето чедо, да го вразумят, защото това чедо може да предизвика такова чудо, каквото никой друг досега не е предизвиквал. Затова безкрайно ги моля да го вразумят, защото сърбите и Сърбия искат мир."

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна