Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата в Добрич не е годна за питейно-битови нужди заради обилните валежи

Снимка: БГНЕС

Водата в Добрич не е годна за питейно-битови нужди, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Изследвания са били направени във връзка с получени сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на Добрич вследствие на обилните валежи от дъжд във вчерашния ден. От ВиК-Добрич информират, че причината е в наводнени водоизточници. 

От РЗИ-Добрич е предприето пробонабиране на 7 проби вода. Резултатите показват, че 5-те проби, взети от зона Добрич, са с отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност.

Здравната инспекция препоръчва в домакинствата, където водата от водопроводната мрежа е видимо мътна, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа.

При ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация следва да се преварява. Продължават изпитванията по микробиологични показатели. 

От ВиК-Добрич информираха, че част от водоизточниците са наводнени заради обилните валежи във вчерашния ден, въпреки че на някои от тях са изградени диги. Екипите на водното дружество не са успели днес да достигнат до някои от проблемните помпени станции. 



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени