Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отново напрежение около индустриалния парк в Благоевград

Общински съвет - Благоевград
Снимка: Кети Тренчева

Бъдещият Индустриален парк в Благоевград отново стана повод за взаимни обвинения между кмета на общината и областния управител, който върна поредното решение на Общинския съвет. С писмо до Министерски съвет и Президентството градоначалникът Илко Стоянов ще поиска проверка на законосъобразността на заповедите на областния управител.

Според експертите в областна администрация на миналата извънредна сесия Общинският съвет е променил статута на земите, върху които ще бъде изграден индустриален парк, от публична в частна общинска собственост, каквото е изискването на Закона за индустриалните паркове, но това трябва да бъде предшествано от процедура по промяна предназначението на земеделските земи, поясни на извънреден брифинг областният управител  Стоян Христов:

"За да стане един имот частна общинска собственост, на него трябва да му бъде сменено предназначението. Това е предхождаща процедура".

Според кмета на Благоевград Илко Стоянов решението на общинските съветници е напълно законно, а и необходимо условие за изготвяне на ПУП на Индустриалната зона: 

"Има едно изключение. Когато е за индустриални паркове, законът позволява да го извършиш по съкратената процедура".

Градоначалникът беше категоричен, че срещу общината се води война:

"Това, което се случва срещу община Благоевград, е война или тероризъм, не знам как да го нарека. Насреща имаме или неспособен областен управител, или областен управител, който умишлено вреди на интересите на община Благоевград".

Областният управител Стоян Христов отхвърли тези обвинения с контра твърдение: 

"Не знам точно за каква война става въпрос. Може би войните, които кметът сам си предизвиква и сам си прекратява".


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени