Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработица в Германия се стабилизира през май на ниво от 5,6% за трети пореден месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безработица в Германия стабилизира през май за трети пореден месец на ниво от 5,6%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (Bundesagentur fuer Arbeit).

Това е сигнал, че пазарът на труда в страна остава относително стабилен въпреки, че немската икономика навлезе в "техническа" рецесия в края на миналата и началото на настоящата година.

Броят на безработните жители на Германия е намалял на месечна база с 42 000, но се е увеличил на годишна база с 284 000.

На сезонно изгладена база безработните са се увеличили през май с 9 хил. до общо 2,573 милиона спрямо предходния месец, когато се повишиха с 24 000.

Регионалните различия по отношение на безработица остават в сила, като Бремен и Берлин отчитат най-високи нива на безработица, докато Байерн и Баден-Вюртемберг продължават да имат най-ниски нива.

"Въпреки слабата икономика пазарът на труда като цяло е стабилен. Растежът на заетостта продължава, но губи инерция. Безработицата и непълната заетост са намалели, но по-малко от обичайното за месец май", отбеляза Даниел Терзенбах от федералната агенция по заетостта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна