Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Перспективите за финансовата стабилност остават крехки

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка предупреди за повишена уязвимост на финансовата стабилност в еврозоната от неочаквани шокове, тъй като продължава борбата с инфлацията, а недвижимите имоти са сред рисковите сектори.

В публикуван в сряда преглед на финансовата стабилност, ЕЦБ отбеляза, че финансовите пазари остават уязвими към по-неблагоприятни резултати относно икономическия растеж и инфлацията, като по-строгите кредитни условия тестват устойчивостта на бизнеса и домакинствата в еврозоната.

По-високите лихвени проценти поставят на изпитание устойчивостта на домакинствата, компаниите, правителствата и пазарите на имоти, посочи базираната във Франкфурт институцията в своя двугодишен преглед на финансовата стабилност. Това оставя инвеститорите потенциално изложени на необичайни корекции, предупреждава ЕЦБ.

Докато банките досега бяха изключително устойчиви на неотдавнашните сътресения в банковите сектори на САЩ и Швейцария, по-високите разходи за финансиране и по-ниското качество на активите все още могат да намалят тяхната рентабилност, отбеляза в доклада си централната банка.

"Финансовите пазари остават уязвими към по-малко благоприятни резултати по отношение на икономическия растежа и инфлацията. Неблагоприятната пазарна динамика може да бъде засилена от принудителни продажби на ценни книжа", отбеляза ЕЦБ.

Въпреки че банките в целия блок на единната валута са били изложени слабо на неотдавнашния стрес в банковия сектор, ЕЦБ отбеляза, че насрещните ветрове във финансирането и качеството на активите могат да натежат върху бъдещата доходност.

Поради това ЕЦБ стига до заключението, че е от съществено значение завършването на банковия съюз и укрепването на политиките за небанковия финансов сектор, за да се повиши допълнително устойчивостта на финансовия сектор.

Имотният пазар е една от областите, която ЕЦБ изтъкна. Цените на жилищата се понижиха значително за сравнително кратък период от време и биха могли да паднат още повече, ако по-високите разходи за ипотечни кредити продължат да намаляват търсенето. В същото време пазарите на бизнес имоти остават в спад благодарение на по-строгите условия на финансиране, несигурната икономическа перспектива и по-слабото търсене след коронавирусната пандемия. Тази корекция може да тества устойчивостта на инвестиционните фондове, се посочва в доклада на ЕЦБ.

"Корекцията на пазарите на имоти може да се превърне в хаотична в случай на негативни макрофинансови изненади“, се казва още в доклада.

Предупрежденията служат като изчерпателен доклад за въздействието на най-агресивната кампания за затягане на паричната политика в 25-годишната история на ЕЦБ. Но въпреки завихрящите се опасности за финансовата стабилност и икономическия растеж в 20-те държави от еврозоната, централните банкери, които се борят да върнат инфлацията до целевото ниво от 2%, посочват, че вълната от повишения на лихвите от миналия юли насам не е приключила.

"Ценовата стабилност остава толкова важна, колкото е била винаги, за трайното запазване на финансовата стабилност“, написа вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в предговора на доклада, преди да разясни страничните ефекти.

"По-строгите условия на финансиране за решително справяне с високата инфлация допринесоха за преоценка на икономическите перспективи и за обръщане на прекомерно компресираните рискови премии на цените на активите. Тъй като финансовите условия се нормализират, това може да разкрие уязвимостите и линиите на грешки във финансовата система", отбеляза той.

"Укрепването на банковия съюз – и по-специално постигането на напредък по общата европейска схема за застраховане на депозитите – ще засили способността на финансовата система на еврозоната да устои на бъдещи рискове“, посочи Де Гуиндос.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна