Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поевтиняване на петрола до най-ниски нива от началото на май

Петролът поевтинява рязко за втора поредна сесия на търговия, достигайки най-ниски ценови нива от началото на май след доста слаби икономически данни от Китай, които засилват опасенията, свързани с търсенето на важната енергийна суровина в световен план.

Напрежението преди очакваното по-късно днес гласуване в Камарата на представителите на САЩ на договорената през уикенда между демократи и републиканци сделка за тавана на федералния дълг също допринася за поевтиняването на петрола по време на търговия в сряда.

Към 14.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 2,72% към 71,70 долар за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,69% към 67,60 долара за барел, достигайки най-ниски ценови нива от 4-ти май, след като ден по-рано те поевтиняха с над 4 на сто.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


През май промишлената активност в Китай се сви с по-лоши темпове, отколкото през април, което дава нов сигнал, че икономическото възстановяване най-големия вносител на суров петрол в света е загубило първоначалния възходящ импулс, който беше в сила след края на противопандемичните мерки.

Междувременно американската валута поскъпва, правейки стоките като петрола, оценени в долари, по-скъпи за международните инвеститори.

"Низходящите пазарни настроения продължават, подхранвайки се от различни неща, особено от загубата на икономически импулс от Китай. Търсенето на петрол в западния свят стагнира, руските петролни потоци се установяват извън западното полукълбо и доставките от страна на държавите, които са водещи петролни производители, вероятно ще продължат да надхвърлят обещаните квоти", посочи пред агенция Блумбърг - Норберт Рюкер, ръководител на отдела за икономика и изследвания от следващо поколение в Bank Julius Baer.

Петролът поевтинява с около 15% от началото на годината, тъй като загрижеността за икономическото възстановяване на Китай и по-строгата парична политика от страна на Федералния резерв, ЕЦБ и АЦБ натежаха върху перспективите за търсенето.

Споровете за тавана на дълга на САЩ допринесоха за ценовия спад, въпреки че през последните дни беше постигнат напредък. Споразумението за ограничаване на дълга, сключено от президента Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите - републиканеца Кевин Маккарти, предстои да бъде гласуване по-късно днес след преодоляване на решаващо процедурно препятствие и само дни, преди САЩ да избегне изпадане в неплатежоспособност на 5-и юни. Законодателството за временно суспендиране на тавана на заемите в САЩ и за ограничаване на федералните разходи беше одобрено от конгресната Комисия по правилата във вторник вечерта.

Междувременно "ОПЕК +" ще проведе през уикенда (на 3-ти и 4-ти юни) среща във Виена, за да обсъди политиката на картел по отношение на петролния добив, като повечето наблюдатели на пазара очакват настоящите производствени ограничения да останат непроменени.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна