Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на промишлената активност в еврозоната през май до тригодишно дъно

Промишлената активност в еврозоната се сви за пореден месец през май с оглед на намаляващо търсене, като спадът се задълбочи до тригодишно дъно, въпреки че цените на изхода на предприятията бяха намалени за пръв път от септември 2020 г. насам.

Това показват окончателните данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които обрисуват мрачна перспектива.

Окончателният PMI индекс на мениджърите в промишления сектор се понижи през май до 44,8 пункта от 45,8 пункта през април и малко по-сдържано от предварителен индекс на ниво от 44,6 пункта. Това представлява влошаване на промишлената активност за 11-ти пореден месец (индекс под важното ниво от 50 пункта) и най-ниско ниво на индекса от май 2020 г., когато все още бушуваше коронавирусната пандемия.

Индекс, измерващ само производството, спадна през май до 46,4 от 48,5 пункта месец по-рано.

В същото време спадът на новите промишлени поръчки с най-силно темпо от шест месеца насам сигнализира, че производствената слабост вероятно ще продължи още няколко месеца.

Този спад в търсенето дойде, въпреки че промишлените предприятия успяха да намалят цените през май поради спада на производствените разходи с най-бързия темп от февруари 2016 г. насам, като индексът на цените на продукцията достигна през май ниво от 49,0 пункта спрямо 51,6 пункта през април.

Промишленият PMI индекс е под важното ниво от 50 пункта и в четирите водещи икономики от еврозоната.

Окончателният промишлен PMI на Германия спадна през май до тригодишно дъно 43,2 пункта спрямо 44,5 пункта през април, аналогичният индекс на Франция стабилизира на ниво от 45,7 пункта - малко над 35-месеченото априлско дъно от 45,6 пункта, на Италия се понижи до 45,9 от 46,8 пункта, достигайки 3-годишно дъно, а на Испания - до 48,4 от 49,0 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна