Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф на комисия в ЕП иска засилена защита срещу манипулации на кампанията за евровота

Рафаел Глюксман
Снимка: БНР

Председателят на комисията за външна намеса в Европейския парламент Рафаел Глюксман поиска Европейската комисия да подсили защитата срещу манипулациите по време на кампанията за европейски избори, които ще се проведат догодина. Той каза това на дебат в Европейския парламент в Брюксел, посветен на външната намеса.

Глюксман подчерта, че изборите ще се проведат в контекста на война в Европа и ние трябва да защитим техния интегритет. Кампаниите за манипулиране на изборите са оръжие за масово унищожаване на демокрацията, бе категоричен Глюксман:

"Информационният хаос, в който работим, e добре дошъл  за тираните и смъртоносна отрова за демократите, както и корупцията. Корупцията на елитите винаги предшества падането на крепостта. И ние склонихме отровата на корупцията да се разтвори на върха на нашите държави. Как можахме да приемем толкова дълго време толкова държавни и правителствени ръководители, министри, служители във висшите етажи на властта, да работят за руските и китайските интереси?“.

Заместник-председателката на Европейската комисия, отговаряща за прозрачността и ценностите Вера Йоурова увери, че се подготвя правилник за дейността на представителите на чужди интереси. Тя обаче уточни, че в него не се предвиждат наказания, а целта е да се осигури прозрачност. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени