Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 31-вото издание на театралния фестивал "Варненско лято"

| обновено на 01.06.23 в 15:58
7
Снимка: Даниела Стойнова


31-вото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято", което се открива тази вечер в Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна, ще представи до 10 юни 25 спектакъла, два от които са по текстове на Яна Борисова, носител на наградата „Аскеер” за драматургия. В първия от тях, който е утре, участва актрисата и артистичен директор на фестивала Цветана Манева.

Няколко събития са предвидени в първия фестивален ден. Парадът "Приказка" на театър  V.O.S.A. - Чехия поведе варненци и гости на града на театрално пътешествие из света на животните. Шествието с големи кукли на чешкия театър зарадва малки и големи на площад "Независимост" във Варна.
Радка Рубилина е пристигнала специално от Чехия за фестивала "Варненско лято". "Площадът е мястото, което принадлежи на всеки и всеки има възможност да се включи", подчерта тя:










В сградата на Варненския театър "Стоян Бъчваров" в същия час беше открита документална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на театралната режисьорка Юлия Огнянова, родена във Варна.

Пианистката Мария Гинева, която има родствена връзка с Огнянова, коментира, че в експозицията е представена "многостранността на един пълен с превратности живот, един пъстър живот – с огромно любопитство на света с всичките му прояви".






Три концерта и спектакли са част от програмата „Интермецо”, свързана с Международния музикален фестивал „Варненско лято" - концертът „Джазът пее на български“, фламенко спектакъл, театрално-оперната постановка на 23 юли „Адска комедия“ с участието на музиканти от Виенската академия, актьора Джон Малкович и две световноизвестни оперни певици.
Паралелни сцени ще бъдат Фестивалният и конгресен център, Кукленият театър, площад "Независимост", Археологическият музей и Художествената галерия във Варна.

Днес и утре варненци и гостите на града могат да се забавляват с два улични чешки спектакъла и с огнено представление на  българската трупа „Жар театър”.

Цялата програма на фестивала може да видите тук.

Цветана Манева заяви, че в днешно време театралното изкуство продължава да се развива и преодолява предизвикателства като пандемията, но държавата трябва повече да се грижи за финансирането на културата и на подобни международни форуми.

Подробностите чуйте в звуковия файл:





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна