Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати разделени по казуса "Унгария и ЕС"

Снимка: europarl.europa.eu

Българските евродепутати се оказаха разделени по въпроса за върховенството на закона в Унгария. Това става ясно от приетата днес резолюция в Европейския парламент. "За" гласуваха и петимата ни евродепутати социалисти, както и тримата ни представители от ДПС и либералната група "Обнови Европа".
"Против" бяха двамата консерватори – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Трима от Европейската народна партия – Радан Кънев, Андрей Ковачев и Ева Майдел, гласуваха "за". Въздържаха се съпартийците им Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков. Емил Радев не участва във вота.
Европейският парламент изразява сериозна загриженост за събитията в Унгария в светлината на предстоящото ѝ председателство на Съвета на ЕС. Евродепутатите поставят под въпрос как тя ще може да оглавява Съюза през втората половина на 2024 г. с оглед неспазването от нейна страна на правото и ценностите на Съюза.
Те призовават Съвета да намери подходящо решение и припомнят, че Европарламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако това не се случи.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени