Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обсъди с молдовския премиер съдействието на България за европейския път на Молдова

Радев и Речан (вдясно) разговарят в Молдова - 1 юни 2023 г.
Снимка: Прессекретариат на президента

В рамките на срещата на Европейската политическа общност, която днес се състоя в Молдова, президентът Румен Радев е обсъдил с молдовския министър-председател Доран Речан съдействието на България за укрепването на европейския път на Молдова и ролята на българската общност в страната като мост на разбирателство и взаимно доверие между двете държави, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев е поздравил молдовската страна за домакинството на форума и за отличната организация.

В хода на разговора българският държавен глава е отбелязал подкрепата за стратегическия път на европейска интеграция на Молдова, отбелязвайки, че само през 2022 г. България е предоставила 1,4 млн. евро за различни проекти с голямо социално-икономическо значение на страната. 

Румен Радев и Доран Речан са подчертали отличните двустранни отношения и амбицията за тяхното последващо надграждане и развитие. Етническите българи в Молдова са лоялни граждани на страната и допринасят за културното й богатство, е общата позиция по време на срещата. Премиерът Речан е заявил, че Молдова се стреми да запази мултиетническия характер на страната и бесарабските българи са високо ценени. Министър-председателят е дал пример с двама министри в правителството на Молдова, които са етнически българи от автономния район Тараклия.

Румен Радев подчерта отново очакването на България за запазване на административната цялост и самостоятелност на район Тараклия, където е съсредоточена българската общност. От своя страна премиерът увери, че реформата няма да се проведе без постигане на съгласие с  българската общност.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна