Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Оряховица си припомни за земетресението от 1913 година

Снимка: Здравка Маслянкова

Земетресението от седма до девета степен по скалата на Рихтер от 1 юни 1913 година и последвалите стотина труса напълно унищожават Горна Оряховица. Спомените за земетресението, взело и 16 жертви, бяха възкресени в изложбата със стари снимки и пощенски картички от преди 110 години.  

Няколко дни след това минава едно унищожително торнадо, нещо рядко срещано за нашите ширини, което допълнително унищожава това, което земният трус е пощадил“, разказа директорът на Горнооряховския исторически музей Пламен Мадемов.  

Музеят в Стрелча представи документи на основоположника на климатологията и сеизмологията в България д-р Стайко Стайков, по чиято формула и до днес се изчислява епицентърът на земетресенията, поясни музейният директор Николета Петкова: 

По негово настояване се купуват и монтират първите сеизмографи“.


Държавата и обществото не са подготвени за трагедии от такива мащаби, въпреки че се обединяваме в трудните моменти, коментираха посетители на изложбата: 

Не е хубаво да ни обединяват трагедиите, но, за жалост, точно това се случва в момента“. „И се молим това нещо да не се случва, аз имам чувството, че ние сме абсолютно неподготвени за стихия от подобен мащаб“.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени