Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца почетоха подвига на Ботевата чета

Снимка: БГНЕС

Във Враца се състоя Националният митинг-заря, посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков прие строя на представителните части на 10-и механизиран батальон - Враца, и произнесе слово.

"Думите и делата на Христо Ботев не са просто вписани в героичните моменти от неговата биография. Те са вписани в неговите думи, в неговите стихове, в неговата публицистика, която е част от културата на съвремемна Европа. Това е нашата гордост, това е нашата утеха и това е урокът, като го признаем пред себе си, трябва да го предадем на тези поколения, които заедно с нас искат да се помолят за забравения ни дълг", каза Желязков.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите в Априлското въстание и на падналите за свободата и независимостта на България, и в знак на почит пред паметта им последва едноминутно мълчание. Пред паметника на Ботев във Враца бяха положени венци и цветя. По традиция митингът завърши със заря.

Възпоменателните чествания „Ботеви дни- 2023“ във Враца по повод 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, завършват на 2 юни на връх Околчица с всенародно поклонение.

Очаква се на него да присъства министър-председателят Гълъб Донев. Поклонението ще сложи край и на тазгодишния поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, в който тази година се включиха над 1400 души от цялата страна.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна