Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС и "Възраждане" с декларации в парамента за Деня на Ботев

Снимка: Ани Петрова

Парламентарното заседание започна с декларации на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане" за Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Депутатът Марин Маринов от ГЕРБ подчерта, че Ботев се превръща в недостижим морален съдник.

"Нека не съдим никого, дори и тези, които пред герба, пред знамето, пред целия български народ превърнаха тази най-висока трибуна в България в гладиаторска арена на ниски страсти. Присъдата им е дадена, от кого ли? От Ботев - Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви и немеем и се смеем пред народни свети жертви.

Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не може да сторим днес, а напротив, да се запитаме какви жертви трябва да бъдат направени, за да може поне малко да се доближим до духа на онези велики българи."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов прочете думи от статия на Христо Ботев, написана преди 148 години във вестник "Знаме". Костадинов напомни, че голяма част от героите на България са предавани от народа.

"Тъжно е, защото когато Ботев минава Дунав, към него се присъединява един единствен човек. Тъжно е, защото когато той минава през селата, мъжете се крият от него, за да не се включат в неговата чета. Тъжно е, защото робите са изпитвали по-голям страх от освободителите си, отколкото от поробителите си, защото когато е трябвало да избират между робството и свободата, когато е трябвало да избират между това дали да изберат смърт като свободни хора или живот като поробени хора, те са избирали робския живот. Тъжно е, защото малко преди последната битка на Ботев, един от овчарите, които дават овче на Ботевата чета, за да се нахрани преди последното сражение, когато вече четниците са били изнемощели, виждайки, че черкезите идват, настоява войводата да плати, защото казва - вас ще ви убият, няма да има кой да ми плати. Това са тъжните неща, които днес също трябва да помним, защото днешният ден не е просто ден на памет за героите, днес е ден, в който ние правим вътрешно, всеки един от нас за себе си своя, избор."

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!