Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Божилов - кмет на “Триадица“:

Обмисля се въвеждане на “зелена зона“ за паркиране в столичния кв. “Гоце Делчев“

Снимка: Радио София

Тази седмица в сутрешния блок „Събуди се, София“ се спряхме на места и проблеми в „Триадица“. В колата на Радио София, заедно с водещия Божидар Янев, се качи кметът на района Димитър Божилов.

Проблемът с паркирането е един от основните в „Триадица“. Част от района попада в платена зона за паркиране, но кварталите „Гоце Делчев“ и „Мотописта“ са извън нея. Голяма част от жителите виждат решението на проблема с липсата на паркоместа именно във въвеждане на платена зона.

„Възможно е, аз съм добре запознат с обществените нагласи в кварталите на „Триадица“ и знам добре, че в „Гоце Делчев“ има компактна маса граждани, които желаят въвеждането на режим за платено паркиране, поради което, ние, в момента сме на етап проектиране на такова въвеждане, което е една обемна работа. Проектантите изследват всяко кътче на квартала. Аз също съм поддръжник на идеята „Гоце Делчев“ да бъде част от „зелена зона“. Работя в насока, която да бъде предложена на гражданите за обществено обсъждане“, каза Димитър Божилов.

Друг голям проблем за живеещите в „Триадица“ е липсата на места в яслите и детските градини. Районът изживява „бейби бум“ от 2016 г. насам, обясни кметът. Божилов вижда решението на проблема единствено в отварянето на нови групи.

„От началото на мандата сме отворили три нови групи в съществуващи сгради и започнахме строителство на нова детска градина в кв. „Стрелбище“. В „Манастирски ливади“ беше довършена и въведена в експлоатация нова детска градина, която беше реализирана от Столична община. Готови сме с техническото задание за филиал към тази нова детска градина“, допълни Димитър Божилов.

По думите му, проблем има и с местата в училищата в района. Според кмета, до 2-3 години ще има остър недостиг на местата за първокласниците.

„Засилено сме в предпроектна процедура за изграждане на основно училище“, обясни Божилов.

По отношение на непрекъснатия трафик в „Манастирски ливади“, той уточни, че е приключило съдебното дело за ул. „Костенски водопад“ и ул. „Шарл Шампо“, където непрекъснато се образува задръстване.

„Съвсем скоро, този имот, който попадаше изцяло в трасето на булеварда, ще бъде освободен, за да може да се реализира истинският бул. „Костенски водопад“.

За наскоро въведеното еднопосочно движение в част от кв. „Манастирски ливади“, Димитър Божилов обясни, че в момента районната администрация е в процес на проследяване и получаване на обратна връзка от хората. Той призна, че има индикации за дефицити в одобрения проект.

Подробности можете да чуете и видите във видеото.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна