Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“:

Учителите искат промяна в учебните програми, не само актуализация на заплатите

Юлиян Петров
Снимка: podkrepa.bg

Повече от половината учители в България са готови за ефективна стачка, ако не получат увеличение на заплатите. Това е показало национално проучване, проведено от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ сред педагозите. 

69,2 на сто от участвалите в проучването очакват увеличение на учителските заплати с 30% след гласуване на бюджета за тази година, а 26 на сто от респондентите са съгласни и на 20% ръст. 

Преобладава искането увеличението да е от 1 януари 2023 г., а 26,7%  очакват това да се случи от 1 юли. 

„Проучването показа, че българските учители на първо място не очакват повишение на заплатата, а по-скоро настояват като приоритет да бъде промяната в учебните програми по учебните помагала и в естетиката на българското образование, ориентирани към не обема материал и възпроизвеждане. На второ място очакват промяна в последния образователен закон“, коментира пред БНР-Радио София Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

По думите му, учителите смятат, че финансирането на сектора трябва да бъде инвестиция в бъдещето, а не да става на остатъчен принцип - като необходимо зло, защото няма как без образование.

Петров изтъкна:
„Да не спираме забравяме, че целта на образователната система е да създава и формира добри хора и добри граждани, които имат не само знания и способности, но и много умения да се държат културно, толерантно, да живеят в общност - нещо, което напоследък виждаме, че е дефицит в българското общество.“

  • 56,2, или най-голям процент от анкетираните, са готови за ефективна национална стачка, ако няма увеличение на работните заплати. 17,1% са за символична предупредителна стачка, а 9,6% са за незавършване на учебната година.
  • 93% от респондентите са убедени, че учителската заплата трябва да запази ниво 125% от СБРЗ за страната, а 91% смятат, че България не може да си позволи недофинансирано образование.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!