Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъплението си

Снимка: Facebook /Володимир Зеленски

Украйна е готова да започне контранастъплението си, за да си върне окупираните от Русия територии, заяви украинският президент Володимир Зеленски в публикувано днес интервю за в. "Уолстрийт джърнъл".

"Вярваме силно, че ще успеем", казва украинският лидер пред американското издание.

"Не знам колко време ще отнеме. Ако трябва да съм честен, може да бъде извършено по различни начини, съвсем различни един от друг. Готови сме и ще го направим", изтъква Зеленски.

Киев се надява, че с контранастъплението си ще си върне окупираните територии и ще промени динамиката на войната, отбелязва Ройтерс.

"Голям брой войници ще загинат", ако на Киев не бъдат дадени оръжия за противодействие на руската въздушна мощ, предупреди Зеленски. Според него би било "опасно" контраофанзивата да започне без повече западна военна помощ.

"Всеки прекрасно знае, че всяко контранастъпление без превъзходство във въздуха е много опасно. Представете си чувството на войник, който знае, че няма покрив и не разбира защо съседните страни имат такъв", отбеляза украинският президент.

Той посочи, че има само едно оръжие - произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" - което може да защити украинското небе, и поиска повече от тези системи да бъдат доставени на Киев.

"Реалността е, че 50 системи "Пейтриът" за по-голямата част от страна ще предотвратят смъртта на хора".

Правителството на САЩ вече предостави над 37 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна от началото на конфликта и обещаха допълнителна военна помощ. Въпреки това Зеленски изрази опасения относно потенциални промени в подкрепата на САЩ поради президентските избори догодина.

Бившият президент Доналд Тръмп, водещ кандидат на републиканците за изборите през 2024 г., обаче многократно обеща бързо разрешаване на въоръжения конфликт, без да предлага конкретни подробности за това как ще бъде постигнато това.

Миналия месец Зеленски заяви, че Украйна ще изчака, докато получи от Запада още бронирани бойни машини, преди да започне контранастъплението си. Украинският лидер направи дипломатическа обиколка, в рамките на която призова за това западната подкрепа да продължи и на Украйна да бъде изпратена още военна помощ и оръжия, които са от ключово значение за успеха на украинските сили.   

Русия продължава да контролира големи територии в Източна, Южна и Югоизточна Украйна. 

През последните няколко седмици Украйна нанася интензивни удари по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути, отбелязва Ройтерс.

В интервюто си за "Уолстрийт джърнъл" Зеленски също така изрази разочарование от западните лидери преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец, с оглед на нарастналия натиск да се предостави на Украйна пътна карта за присъединяване към Алианса.

"Ако не ни признаят и не ни дадат сигнал във Вилнюс, смятам, че няма смисъл Украйна да присъства на тази среща на върха", каза той пред финансовото издание.

Зеленски все пак призна, че Киев е разбрал, че не е възможно да се присъедини към НАТО, докато трае руската инвазия в Украйна.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна