Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства броят на пренощувалите туристи в Кюстендилко

Късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“
Снимка: kustendil.bg

Значително се е увеличил  броят на нощувките в местата за настаняване в Кюстендилския регион, обявиха от Територалното статистическо бюро, като се позовават на информации за месец  март тази година. Но и за други пероид показателите сочат значителен ръст на туристите.

Регистрираните пренощували туристи за този месец са 15 704, което е с 53,6% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани са реализирали 14 554 нощувки, а чуждите - 1 150.

Приходите от нощувки през март достигат 1 036,4 хил. лева. В областта са функционирали 69 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 1 048 стаи и 2 367 легла в тях.

Регионът става все по-предпочитана туристическа дестинация. Особено Сапарева баня, където има регистрирани 124 къщи за гости, 5-6 хотела, няколко почивни и туристически бази.

В много от селата са товорени къщи за гости и частни хотери. В областиня град Кюстендил, където постъпленията от туристически данък до месец май се е увеличил три пъти,  е трудно да се намери място за отсядане по хотелите и базите. Всичко е резервирано - особено сега, когато градът готви традиционния си Празник на черешата, насрочен за 22,23 и 24 юни.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна