Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел убеждава банки да предоставят гаранции за компании, съхраняващи газ в Украйна

Брюксел преговаря с банки за предоставяне на гаранции за компании, които желаят да съхраняват своя природен газ в огромното подземно газово хранилища на Украйна, въпреки възможността то да бъде унищожено при руски въздушни удари, съобщава "Файненшъл таймс".

Разкъсаната от война държава разполага с най-големите газови резервоари в Европа и е предложила своя капацитет на европейски компании, изправени пред потенциално пренасищане на доставките през зимата, тъй като нивата на съхранение на синьо гориво в рамките на единния блока вече са рекордно високи. Резервоарите за съхранение на газ в ЕС са пълни на 68%, необичайно високо ниво за юни, благодарение на липсата на търсене през отминалата меката зима.

Бизнесът обаче изпитва притеснения относно съхраняването на газови резерви в Украйна, въпреки че 80% от подземните съоръжения са разположени в западната част на страната, възможно най-далече от фронтовата линия. При предишни атаки Русия е атакувала украински газопроводи, но досега не са били удряни подземни хранилища.

Понастоящем само няколко компании с висока толерантност към риска използват складовете на Украйна.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович каза пред "Файненшъл таймс", че за да се насърчи използването на украинските хранилища, "освен конкурентните цени, които украинците предлагат, трябва да работим върху гаранции за международните участници".

Комисията преговаря с кредитори като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), "за да развият тази идея в работещ проект, който допълнително ще повиши енергийната сигурност на Европа", добави Шефчович.

Четирима служители от ЕС потвърдиха за водените разговори. Представител на ЕК каза, че Брюксел разговаря с правителствата, както и с финансовите институции за осигуряване на "адекватно застрахователно покритие", добавяйки, че това ще помогне за "намаляване на рисковата премия, свързана със ситуацията в Украйна".

ЕБВР потвърди, че е в контакт с Комисията, но отказа да коментира дискусиите. Европейската инвестиционна банка пък заяви пред финансово издание, че също е била попитана, но че това би било против нейната политика да не финансира изкопаеми горива.

Украинското хранилище, което е собственост на държавната газова компания "Нафтогаз", има капацитет от 31 млрд. куб. метра природен газ. Според "Нафтогаз", от тях може да предложи до 10 млрд. куб. м. на европейски компании с възможност да ги разшири до 15 млрд. куб. м., ако Украйна успее да си върне окупираната от Русия територия. Това ще добави към подземния капацитет за съхранение на газ в рамките на ЕС, който е около 115 млрд. куб. метра.

"Украйна притежава най-голямото подземно хранилище за газ в Европа и обширна преносна инфраструктура, способна да снабдява повече от 15 страни", посочи "Нафтогаз" пред "Файненшъл таймс". Капацитетът за съхранение, който Украйна може да предложи, е "изключително важен за тези европейски страни, които нямат собствени съоръжения за съхранение и искат да натрупат запаси за зимата", добавиха от компанията.

Дъщерното дружество на "Нафтогаз" - "Уктрансгаз", което управлява обектите за съхранение, през април беше сертифицирано като оператор на газово хранилище, което отговаря на стандартите на ЕС – предпоставка украинското газово съхранение да се използва за стратегическите газови резерви на блока, отбелязва "Файненшъл таймс".

Съхраняването на европейски газ в резервоарите на Украйна би било начин за осигуряване на приходи на Киев, за да го подкрепи срещу пълномащабното нахлуване на Русия. Преди инвазията 28 страни държаха газ в украинските хранилища, но с изключение на Молдова, от съображения за сигурност няма официална информация кои други държави в момента имат газ, съхраняван в резервоарите на разкъсваната от войната страна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени