Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище в Централна Украйна е поразено при руски удар, атаки с дронове в Крим

Руските войници подготвят 152-мм самоходно оръдие "Хиацинт-С" за стрелба към украинска позиция на неизвестно място, публикувано на 18 май 2023 г.
Снимка: БТА

Пет дрона бяха свалени, а други четири бяха заглушени със средства за радиоелектронна борба и не достигнаха целите си в град Джанкой на полуостров Крим, написа днес в канала си в Телеграм Сергей Аксьонов, премиер на Крим, като част от руските власти, цитиран от Ройтерс.

При атаката няма жертви, но са счупени прозорци на три жилищни сгради и на два автомобила в Джанкой, информира Аксьонов. Той съобщи още, че един неексплодирал дрон е бил открит в частен имот в Джанкой, което е наложило евакуацията на 50 местни жители в център за временно настаняване.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди информацията от други източници.

Обстрелът от страна на украинските сили срещу руската Белгородска област продължи и през изминалата нощ, след като двама души бяха убити при обстрела предишната нощ, а хиляди деца от района бяха евакуирани далеч от границата, каза днес губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

"Изминалата нощ беше доста неспокойна", написа губернаторът в канала си в Телеграм и допълни, че Шебекинският и Волоконовският окръг са понесли големи щети от артилерийския обстрел през изминалата нощ.

Повече от 4000 души са били евакуирани в центрове за временно настаняване в областта, която на юг и запад граничи с Украйна, допълни Гладков.

Губернаторът е съпроводил вчера близо 600 деца, евакуирани от Шебекинския и Грайворонския окръг в градовете Ярославъл и Калуга. "Децата от Шебекино много се тревожат за родния си град", каза Гладков и добави: "Когато поисках да си тръгна, те ме спряха и започнаха разтревожено да ми задават въпроси".

Граничният град Шебекино, с около 40 000 жители, както и други населени места в Белгородска област напоследък станаха обект на непрестанни украински атаки. Гладков каза пред руски медии, че областта сега живее в "условията на фактическа война".

Междувременно украинските военновъздушни сили, цитирани от АФП, съобщиха, че летище в близост до град Кропивницки, Централна Украйна, е поразено при руски удар. 

"Шест ракети и пет ударни дрона бяха изстреляни от руските сили, каза по телевизията говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат. "Четири от шестте ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана, а останалите две са поразили летището близо до град Кропивницки", заяви говорителят.   

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!