Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дърво падна върху параклиса в парк "Хисарлъка" над Кюстендил

Снимка: Фейсбук/Кирил Фалин

Изсъхнал бор е паднал в неделната утрин върху параклиса в кюстендилския парк "Хисарлъка". Започва дарителска акция по набиране на средства за възстановяване на покрива и разрушената част от храма. 

Параклисът в парка "Хисарлъка" има драматична предистория. Издигнат е преди петнадесетина години до пешеходната пътека в парка. От доста време стои заключен и пустее. Вътре не се служи, не е и освещаван, няма утвар.

Дори свещениците не знаят на кой светия е кръстен външно изглеждащият все още кокетен храм. Ключът от параклиса се държи от общината, но все още статутът му не е изяснен. 

Изграден е по проект на тогавашния Балкански природозащитен съюз, оглавяван от тогавашния шеф на зоопарк "Хисърлака" Иван Ников, вече покойник. На входа му Ников канонизирал себе си и споминалата се, докато зидали параклиса, негова съпруга Маргарита. Това станало в нарушение на канона. Затова параклисът не е и осветен. Сега падналото дърво разруши покрива му.

Кюстендилецът инж. Севделин Атанасов призова: "Да се съберат доброволни средства за възстановяване на покрива на този параклис". Нямаше буря, борът е паднал, защото е изсъхнал, добави той.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна