Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания вече прави чернодробни трансплантации на пациенти с тежка зависимост от алкохол

Снимка: БНР архив

Испания, която е една от държавите, в които се извършват най-много трансплантации на органи от донори, вече позволява чернодробна трансплантация на алкохолици по опростена процедура. Няма нужда те да преминават през 6-месечен период на пълно въздържание преди операцията, тъй като много от тях не успяват да я дочакат. 

Над 1 100 чернодробни трансплантации са извършени в Испания през изминалата 2022 година. От началото на тази те са 268, което е с 21% повече от същия период на предходната година.

Според данните, публикувани от Националната организация за трансплантации, с ръста на операциите вече е надмината бройката на извършените присаждания на органи от преди Covid пандемията. Причината е увеличеният брой донори, които за миналата година са били 505, както и усъвършенстването на ефективността на антивирусните средства.

Това даде възможност на пациенти с тежка зависимост от алкохола също да влязат по опростена процедура в листата на чакащите за чернодробна трансплантация. До момента 30 души са се възползвали от нея.

Според Роза Мартин, член на Асоциацията за изследване на черния дроб, пациентите са подлагат на задълбочена оценка, за да се определи дали са подходящи за трансплантация, след което заедно с роднините, лекарите, психолозите и експертите по зависимости се работи с тях, за да са сигурни, че след трансплантацията няма да се върнат към алкохола.

"Прогнозата за тях е точно толкова добра, колкото и за останалите пациенти с трансплантация по други причини", казва Мартин и уточнява, че успехът зависи и от тях и от отказа им от алкохола.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна