Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев отчита дейността на служебния кабинет през последните три месеца

Снимка: БТА

Служебният премиер Гълъб Донев ще отчете дейността на кабинета си за периода 3-ти февруари – 5-и юни, час преди номинираният за премиер академик Николай Денков да връчи изпълнен мандат на президента Румен Радев.

Поради поредицата от вотове кабинетът "Донев" управлява страната от август миналата година в две служебни правителства, като при второто направи промяна единствено на министъра на културата.

Основната функция на всяко служебно правителство е да организира парламентарния вот, но заради продължителността на ситуацията без редовен кабинет правителството на Гълъб Донев се наложи да решава бюджетните въпроси. След като в края на миналата година самият Донев се пошегува, че прави бюджет "перо по перо", страната ни влезе в 2023 г. в условията на удължителен закон на бюджета от 2022 г.. Въпреки заявката, че настоява за дефицит от три процента, правителството "Донев" реши:

"В Народното събрание да бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство. Предложеният бюджет 2023 г. е с дефицит от 6,4% от брутния вътрешен продукт, който в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лева".

Водещата комисия в парламента така и не започна работа по текстовете, което принуди служебният кабинет да предложи ново удължаване на миналогодишния бюджет. Иначе – това е вторият път, когато Гълъб Донев организира отчитане на работата на служебното правителство. При първия отчет той заяви:

"Отчетът ще бъде доста наситен с факти, с резултати, които показват и най-добре могат да обрисуват дейността на служебното правителство през тези почти шест месеца".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени