Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От февруари до юни – какво свърши служебният кабинет? Отчете се премиерът

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напредък на страната ни по пътя към Шенген. В публично заседание, което продължи около 20 минути, министрите одобриха отчета на втория кабинет "Донев" за периода от 3 февруари до 5 юни.

"Ние върнахме центъра за взимането на решения където е неговото място – в България. Отчетът ни съвпада с връщането на изпълнен мандат. Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс/минус 24 часа. Не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанието, когато казах, че сме в новия сезон на "Сървайвър". Отвън спореха какви са правомощията ни, какъв ориентир следваме в посоката ни на развитие. В последните дни всички говорят за държавата. Мислете за хората. Те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел вече не работи. Политическата арогантност вече е демоде и е безполезна", обърна се той към задаващото се редовно правителство.

В отчета на втория си служебен кабинет премиерът Гълъб Донев се похвали с напредък в отношенията с Австрия и Нидерландия, които все още не са дали зелена светлина на България по пътя към Шенген. Мерките за овладяването на високите цени на храните и създаването на специална платформа за тях също намериха място в отчета, който основно бе посветен на организацията на вота през април.

По думите му, изпълнителната власт – избрана или назначена, дължи отчет за начина, по който е управлявала.

"Отчетността е основен принцип на доброто управление, за съжаление това изискване се пренебрегваше от изпълнителната власт, нито един кабинет след 2009 г. не е представил такъв отчет – частичен или пълен", настоя Гълъб Донев.

Според него предсрочните избори са минали спокойно и свободно, а МВР се е справило с основната си цел – да пресече купуването на гласове.

Донев отчете и успехите, постигнати в борбата с незаконното преминаване на българската граница. Предотвратени са около 31 хиляди незаконни опита за нейното нарушаване. В същото време той призна, че само от началото на годината миграционният натиск е скочил с 30% в сравнение със същия период на миналата година.

Служебният пример отчете и борбата на министрите му с галопиращите цени и високата инфлация.

"Предприети бяха мерки за гарантиране на продоволствената сигурност и цените на храните", отбеляза той.

Изплатена бе великденска добавка от 70 лева на над 1 млн. българи, най-уязвимата част от населението ни, допълни премиерът.

"Реален е напредъкът към изграждането на Национална многопрофилна болница за лечение на деца, реално започна и създаването на Спешна медицинска помощ по въздуха. Присъденяването ни към Шенген беше един от ангажиментите на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която ни дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката ни по пръсъдениняването ни към Еврозоната", заключи Гълъб Донев и по негово предложение колегите му гласуваха единодушно отчета.

Нито един от министрите не пожела да коментира отчете на кабинета, който бе представен около час преди в президентството кандидатът за редовен премиер да върне изпълнен втория проучвателен мандат за новините.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!