Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папският пратеник кардинал Матео Дзупи е на посещение в Киев с мисия за мир в Украйна

Снимка, предоставена от Vatican News, показва срещата на папа Франциск с украинския президент Володимир Зеленски по време на частна аудиенция във Ватикана, архив, 13 май 2023 г.
Снимка: БТА

Италианският кардинал Матео Дзупи, на когото папа Франциск възложи задачата да проведе мисия за мир в Украйна, днес и утре ще посети Киев, предадоха световните агенции. 

"Основната цел на тази инициатива е да се изслуша в дълбочина позицията на украинските власти по въпроса за възможните пътища към справедлив мир и да се подкрепят жестове на хуманност, които биха могли да намалят напрежението", се посочва в прессъобщение от Ватикана. 

От самото начало на войната Франциск и Ватиканът се опитват да предложат помощта си като евентуални посредници за мир, но досега усилията им не постигнаха успех, отбелязва Ройтерс.

Дзупи произхожда от "Общността на свети Егидий" - светска католическа организация, базирана в Рим, която се бори за мир и справедливост по света. През 1992 г. тя посредничи за сключването на мирното споразумение, сложило край на гражданската война в Мозамбик, в която загинаха около един милион души, а близо четири милиона бяха разселени. 

Понтификът ръкоположи Дзупи за кардинал през 2019 г., а миналата година той бе избран за ръководител на Италианската епископска конференция.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна